Dyslexie heeft een aanzienlijke invloed op het leerproces van kinderen, vooral op het gebied van lezen en spellen. Kinderen met dyslexie hebben vaak moeite met het koppelen van letters aan klanken, wat kan leiden tot trager lezen en problemen met spelling. Deze moeilijkheden kunnen het zelfvertrouwen van het kind beïnvloeden, omdat ze het gevoel kunnen krijgen dat ze niet goed genoeg presteren in vergelijking met hun leeftijdsgenoten. Bovendien kan dyslexie invloed hebben op andere vakken, vooral wanneer het leren van teksten of het volgen van instructies een uitdaging vormt.
Het is belangrijk te beseffen dat dyslexie niets te maken heeft met intelligentie. Veel kinderen met dyslexie zijn voldoende intelligent, maar hebben specifieke leerstrategieën nodig om effectief te kunnen leren. Vroegtijdige herkenning en gerichte ondersteuning kunnen een groot verschil maken in hun ontwikkeling, waardoor ze hun sterke kanten kunnen benutten en zelfvertrouwen kunnen opbouwen. In onze praktijk maken we gebruik van een bijzonder effectieve methode, zowel voor spelling als voor technisch lezen.
Bij kinderen met dyslexie of bij een vermoeden daarvan, starten we met het aanbieden van de klanken. Dit is essentieel, omdat de klanken vaak niet snel en goed worden verwerkt en de klank-tekenkoppeling niet automatisch tot stand komt. We werken met de klankstructuur van woorden, waarbij we regels en afspraken aanleren, intensief oefenen en regelmatig herhalen. Goede auditieve vaardigheden zijn cruciaal voor het leren lezen en spellen, en deze vaardigheden worden verder ontwikkeld door gerichte auditieve oefeningen.
Om het lezen op tempo te bevorderen, oefenen we met het flitsen van woorden en zinnen. De leesvloeiendheid wordt verder verbeterd met de RALFI leesmethode. Spelling wordt aangeleerd volgens een gestructureerde methode, waarbij de nadruk ligt op het verkrijgen van inzicht in de klankstructuur en het toepassen van een bewuste spellingaanpak. Bij de behandeling van spellingproblemen maken we gebruik van de zelfinstructiemethode van Meichenbaum: wat is het probleem, hoe maak je een plan, hoe voer je het uit en hoe controleer je het resultaat?
Daarnaast wordt er tijdens de begeleiding ook aandacht besteed aan de sociaal-emotionele kant van dyslexie. We bespreken wat dyslexie inhoudt, wat het betekent om ermee te leven, welke gevoelens dit kan oproepen en welke hulpmiddelen scholen kunnen bieden.
Het huiswerk dat wekelijks aan de kinderen wordt meegegeven, is een essentieel onderdeel van de behandeling en helpt hen de geleerde vaardigheden verder te versterken.
Werkwijze:
Na aanmelding wordt er een kennismakingsgesprek ingepland, waarin we samen met de ouders de specifieke hulpvraag bespreken. Voorafgaand aan de begeleiding worden er enkele instaptoetsen afgenomen om het huidige spelling- en leesniveau van het kind vast te stellen. Op basis van de toets resultaten wordt er een behandelplan opgesteld, dat we vervolgens met de ouders bespreken in een gedetailleerd verslag. De begeleiding vindt wekelijks plaats met een vaste begeleider. Ouders ontvangen een aantal keer per schooljaar een rapport over de voortgang van hun kind.
Kinderen met dyslexie kunnen als ze op de middelbare school zitten, leermoeilijkheden ervaren met de vreemde talen. In onze praktijk bieden wij specifieke hulp bij het aanleren van de talen. Met ouders wordt regelmatig besproken of er bij toetsingen en andere evaluaties op school voldoende rekening wordt gehouden met de dyslexie van het kind.