Bij kinderen die moeite hebben met rekenen, begrijpend lezen, technisch lezen, studievaardigheden, grammatica, leestekens en (werkwoord)spelling, kan extra ondersteuning noodzakelijk zijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer een kind nog niet volledig leerrijp is, wanneer het concentratievermogen beperkt is, of wanneer het kind moeite heeft met bepaalde onderdelen van de lesstof die op school wordt aangeboden. Via remedial teaching biedt onze praktijk individuele, op maat gemaakte ondersteuning.
In de groepen 3 t/m 8 worden twee maal per jaar de Cito toetsen afgenomen.
Tijdens de individuele begeleiding aan onze basisschoolleerlingen op maat, worden de leerlingen tevens op de Cito toetsen voorbereid. In groep 8 wordt in februari de doorstroomtoets afgenomen. Kinderen worden hier extra op voorbereid.
Werkwijze:
Na aanmelding wordt er een afspraak ingepland voor een kennismakingsgesprek, waarin de specifieke hulpvraag van de leerling wordt besproken. Tijdens de eerste les worden diagnostische toetsen afgenomen om vast te stellen op welke gebieden het kind de meeste baat heeft bij ondersteuning. Op basis van de resultaten van deze toetsen ontvangen ouders een gedetailleerd verslag, waarin de behaalde resultaten en de vastgestelde behandeldoelen worden beschreven. Elk kind krijgt een vaste begeleider die wekelijks met het kind werkt.
Ouders ontvangen een aantal keer per schooljaar een rapport waarin de voortgang van hun kind wordt gerapporteerd.
Wij bieden vanaf de brugklas van het middelbaar onderwijs t/m het eindexamen, vakspecifieke ondersteuning aan in de vorm van bijles. Tijdens de bijles wordt er per vak gekeken naar lastige onderwerpen en zullen deze samen met de begeleider worden behandeld. Daarnaast bieden wij leerlingen ook ondersteuning in studievaardigheden; het maken van een samenvatting; 'leren leren' en het maken van een goede planning.
Werkwijze:
Na aanmelding wordt een afspraak gemaakt voor een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek wordt de hulpvraag besproken. Leerlingen krijgen een vaste begeleider die op wekelijkse basis met ze werkt. Ouders krijgen na elke les een korte terugkoppeling van de begeleider van het kind met daarin de stof die is behandeld en eventuele aandachtspunten voor thuis.
De overgang van groep 8 naar de middelbare school is een belangrijke stap in het leven van elk kind. Het is een periode vol veranderingen, nieuwe uitdagingen en spannende kansen. Onze ervaring is dat deze overgang best ingrijpend kan zijn. Vooral voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Daarom bieden wij gerichte begeleiding aan kinderen in groep 8, zodat ze met zelfvertrouwen en een solide basis de middelbare school kunnen beginnen.
Onze aanpak is persoonlijk en gericht op de specifieke behoeften van elk kind. We werken samen met kinderen aan zowel de cognitieve als de sociale vaardigheden die nodig zijn voor een succesvolle start op de middelbare school. Dit betekent dat we niet alleen focussen op leerstof, zoals rekenen, taal en lezen, maar ook op het ontwikkelen van studievaardigheden, het plannen van huiswerk en het versterken van het zelfvertrouwen.
Wij zorgen ervoor dat kinderen zich goed voorbereiden op de nieuwe eisen die de middelbare school met zich meebrengt. We oefenen met het begrijpen van de overgang naar verschillende vakken en leraren, leren hen omgaan met een rooster en plannen en bieden handvatten voor het versterken van hun sociale vaardigheden, zodat ze zich ook sociaal gesteund voelen.
In onze praktijk begeleiden we regelmatig NT2-kinderen die moeite hebben met begrijpend lezen, grammatica, woordenschat, spelling en werkwoordspelling. Deze kinderen moeten zowel de taalstructuur als de schoolse inhoud van het Nederlands eigen maken. Begrijpend lezen is vaak lastig, omdat het niet alleen om het lezen van woorden gaat, maar ook om het begrijpen van de tekst en het trekken van conclusies. Dit kan moeilijk zijn bij Cito-toetsen, waarvoor we leesstrategieën inzetten, zoals het vereenvoudigen van teksten, het uitleggen van moeilijke woorden en het gebruik van visuele hulpmiddelen. Ook maken de kinderen actief opdrachten, zoals samenvattingen of het ordenen van informatie, wat hen helpt om de tekst beter te begrijpen en hun leesstrategieën te ontwikkelen.
Daarnaast besteden we veel aandacht aan het vergroten van de woordenschat, omdat een beperkte woordenschat de tekstbegrip kan belemmeren. Door gerichte oefeningen leren de kinderen nieuwe woorden in verschillende contexten. Bij spelling en werkwoordspelling werken we met een gestructureerde methode, waarbij we de klankstructuur en spellingsaanpak verduidelijken. Zinsontleden en woordbenoemen zijn belangrijke onderdelen van grammatica, wat voor NT2-kinderen soms lastig is vanwege verschillen met hun moedertaal.
In our practice, we regularly support NT2 children who struggle with reading comprehension, grammar, vocabulary, spelling, and verb conjugation. These children need to master both the language structure and the academic content of the Dutch language. Reading comprehension is often challenging because it involves not only reading words but also understanding the text and drawing conclusions. This can be difficult for Cito tests, for which we use reading strategies such as simplifying texts, explaining difficult words, and using visual aids. The children also engage in active tasks, such as summarizing or organizing information, which helps them better understand the text and develop their reading strategies.
Additionally, we pay a lot of attention to expanding their vocabulary, as a limited vocabulary can hinder text comprehension. Through targeted exercises, the children learn new words in various contexts. For spelling and verb conjugation, we use a structured method that clarifies the phonetic structure and spelling approach. Sentence analysis and word identification are important aspects of grammar, which can be challenging for NT2 children due to differences with their native language.